Persbericht
OO Seven breekt door als prestatieverver
OO Seven behaalde zijn mooiste resultaten op latere leeftijd. In de Grand Prix was hij succesvol met de Australiër David Shoobridge. De bij het KWPN keur verklaarde zoon van Rubinstein uit de befaamde Bria-stam is inmiddels ook doorgebroken als dressuurpaardenleverancier. Vooral met wat sensibele en scherpe merries, met bijvoorbeeld Jazz- en Ferro-bloed, blijkt hij uitstekend te combineren. In dit eerste deel waarin we OO Seven in de spotlights zetten, gaan we in op zijn eigen prestaties.
Als jong paard was OO Seven al een opvallende hengst met veel jeugd en charme. Als zoon van de vermaarde Rubinstein I, een hengst die zelf internationaal Grand Prix liep en uit
een van de beste Duitse dressuurstammen komt, wekte hij verwachtingen. Temeer omdat zijn moeder, de Doruto-merrie Gelbria, een volle zus is van Barbria, het internationale dressuurpaard van Tineke Bartels en later Imke Schellekens-Bartels. Ook internationale Grand Prix-paarden, zoals Celiton, Voice, OO Sevens dochter Ambria en zoon Agent de Jeu zijn voorbeelden van toppaarden uit de directe moederlijn van OO Seven. Daarmee komt de hengst, die gefokt werd door Isabel van Gisbergen uit één van de beste prestatiestammen die de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij rijk is. Na zijn goedkeuring kreeg Imke Schellekens-Bartels OO Seven te rijden. Zij reed hem succesvol in de Pavo Cup, de Hengstencompetitie en het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden. Vervolgens behaalde zij enkele aansprekende overwinningen op Lichte Tour-niveau. Vervolgens nam Joyce Lenaerts het stokje over van Schellekens-Bartels. En met succes. Ze bracht de hengst tot op Grand Prix-niveau uit. Joyce herinnert zich de eerste kennismaking met de hengst nog goed. ‘Een geweldig paard, heel eerlijk, heel werkwillig. OO Seven was een enorm positief ingestelde en plezierige hengst om mee te werken. We maakten snel vorderingen. En toen kwam de Grand Prix in zicht. OO Seven kon heel mooi piafferen, daar had hij veel talent voor, het ging hem gemakkelijk af. Verder beheerste hij alle oefeningen.’
Dubbel goed met OO Seven
De overstap pakte goed uit. De hengst scoorde direct mooie percentages. Op dat moment ontstond er belangstelling vanuit Australië voor de hengst.
‘Alles is in overleg gegaan. Ik vond het natuurlijk heel jammer dat hij ging, ik had een enorme band met hem. Maar in Australië zou hij meer kansen kunnen krijgen, vooral in de fokkerij. Ik gunde het OO Seven, en had er vrede mee. Ik heb in de begintijd heel veel contact gehad met David, zijn nieuwe ruiter. Het zijn vaak de kleine dingetjes die verschil kunnen maken, en David wilde alles weten. Ik vond dat zo positief.
OO Seven was dan wel weg, ik had nog wel verschillende van zijn nakomelingen hier op stal. Ook uit eigen fokkerij. Onze Doruto-merrie Dana bracht bijvoorbeeld Zodana, die inmiddels in Frankrijk Grand Prix loopt.
Ik herken veel van de kwaliteiten en het karakter van OO Seven in zijn kinderen. Het waren allemaal paarden die we op een gegeven moment goed konden verkopen. Op die manier zijn we dubbel goed geweest met OO Seven’, vertelt Joyce.
Koning
David en zijn vrouw Amanda Shoobridge uit Australië zochten een goedgekeurde KWPN-hengst. Isabel van Gisbergen blikt terug: ‘We kwamen via Emmy de Jeu met hen in contact. David reed in die tijd niet hoger dan Z2-niveau. In eerste instantie zou Amanda hem gaan rijden, die was wat verder. Maar David had zo’n klik met dat paard. En OO Seven was vanaf het begin zo happy daar. Hij stond erbij als een koning, met zijn eigen weitje en uitzicht over de vallei. Je moet weten dat OO Seven een heel introvert paard is. Dat introverte zie je ook vaak terug in zijn kinderen. Het zijn geen stoere paarden die er doorheen lopen. Je moet ze echt managen en op basis van vertrouwen gaan ze het voor je doen. Zitten ze niet goed in hun vel, of staan ze bij een ruiter waar de klik niet helemaal mee is, dan kruipen ze in elkaar, en sluiten ze zich af. Maar als die klik er wel is, dan heb je een maatje voor het leven, die alles voor je doet en waar je ongekend ver mee kan komen’, vertelt Isabel. ‘David Shoobridge bracht zijn KWPN-hengst ook op wedstrijden uit. Binnen de kortste keren reed hij hem in de Grand Prix, internationaal, met scores van boven de 70%. OO Seven was inmiddels niet meer de jongste. Maar als een goede wijn, die zijn tijd nodig had om te rijpen, kwam hij in de juiste handen eigenlijk pas op latere leeftijd echt optimaal tot zijn recht.’
Keurpredikaat
Soms komen alle mooie dingen tegelijk. Terwijl OO Seven furore maakte in de dressuurring in Australië, werd de hengst in Nederland door het KWPN keur verklaard. Met name de prestaties in de sport van de nakomelingen gaven de doorslag voor dit felbegeerde predikaat. Nakomelingen van OO Seven blijken ideale dressuurpaarden voor zowel de amateur als de professional. Bijna de helft (!) van al zijn nakomelingen wordt in de sport uitgebracht, waarvan meer dan vijftig paarden op Lichte Tour-niveau of hoger. Daarbij heeft OO Seven mooi vrij bloed zonder Jazz, Ferro of Flemmingh in de pedigree. En zo is de hengst, die inmiddels op leeftijd begint te raken, in een keer weer actueler dan ooit.